Społeczność LGBT ma wsparcie w Bydgoszczy

W poniedziałek, 7 września  na Starym Rynku w Bydgoszczy, działacze Lewicy oraz Przedwiośnia dołączyli do akcji poparcia działaczki LGBT Margot, która wprawdzie została uwolniona z aresztu, ale proces w sprawie jej uczestnictwa w manifestacji w Warszawie trwa nadal.

Bydgoską akcję wspierającą Margot ph. „Nigdy nie będziesz szła sama/ Tańczymy dla Margot” wsparły organizacje Stan Równości, Manifa Bydgoska i Marsz Równości oraz Lewica i Przedwiośnie.

Na Starym Rynku manifestowali Anna Mackiewicz – wiceprzewodnicząca SLD i Artur Grupa – asystent społeczny posła Krzysztofa Gawkowskiego oraz Oliwia Pieńczewska, Czarek Binek i Martyna Szymańska z Przedwiośnia.

margot3   margot4

Akcja miała na celu zamanifestowanie solidarności z warszawską aktywistką LGBT oraz z innym osobami mniejszości gnębionymi przez państwo.

Przypomnijmy, że 2 września członkowie Lewicy przekazali prezydentowi Bydgoszczy petycję, w której wnioskowali o wywieszenie tęczowej flagi na placu Wolności.

„(…) dziękujemy za złożone deklaracje o Bydgoszczy jako mieście otwartym i przyjaznym dla każdego. Doceniamy gesty solidarności, takie jak umieszczenie w gabinecie tęczowej flagi czy powołanie Rady ds. Równego Traktowania. Jednak wobec skali ataków spotykających Polki i Polaków jest to stanowczo zbyt mało. Z uwagą oczekujemy postępów w działaniach Rady i liczymy, że powyższe działania nie będą jedynymi, jakie podejmie Urząd Miasta w kwestii wspierania społeczności LGBT. (…)

Rozumiemy, że wywieszenie tęczowej flagi na fasadzie Urzędu Miasta nie jest możliwe ze względów formalnych, dlatego proponujemy rozwiązanie tego problemu poprzez wywieszenie flagi na placu Wolności. Byłby to jasny sygnał, że nasze miasto rzeczywiście jest miastem otwartym i przyjaznym dla każdego. W ten sposób miasto pokazałoby, że każdemu z mieszkańców i mieszkanek należy się szacunek oraz równe traktowanie".

Petycję Lewicy poparło Stowarzyszenie Stan Równości oraz Manifa Bydgoska.

Opr. nim, Bydgoszcz, 7 września 2020 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!